نقش تغذیه درشکستگی ها و سلامت استخوان بسیار مهم است. تغذیه مناسب در سراسر طول زندگی برای افزایش تراکم استخوان و کاهش سرعت تخریب استخوان نقش اساسی دارد. داشتن یک رژیم غذایی سالم،متعادل و متنوع که نیازهای انرژی،پروتئین و املاح و ویتامین را تامین کند باعث افزایش سلامت استخوان میشود. یکی دیگر از موارد اصلی در افزایش و حفظ تراکم استخوان نقش اساسی ای دارد داشتن تحرک و فعالیت بدنی است. در این مطلب در مورد سلامت استخوان و تغذیه در شکستگی ها می پردازیم.
پس از شکستگی ، استخوان شما نیاز به بازسازی دارد. یک رژیم غذایی سالم و متعادل غنی از مواد مغذی کلیدی می تواند به تسریع آن کمک کند.
نیازی به مصرف مکمل ندارید مگر اینکه پزشک آن را توصیه کند. بهتر است که مواد مغذی مورد نیاز خود را از بشقاب خود تهیه کنید نه از قرص.در اینجا با تغذیه در شکستگی ها اشنا خواهیم شد.
شکستگی استخوان چگونه اتفاق می افتد؟
شکستگی استخوان میتواند نتیجه ضربه یا استرس شدید یا آسیب جزئی در نتیجه برخی شرایط پزشکی باشد که استخوانها را ضعیف میکند، مانند پوکی استخوان، سرطان استخوان، یا استئووژنز بیپرفکتا و غیره. روند بهبودی ممکن است هفتهها، ماهها بسته به نوع و شدت شکستگی و همچنین شرایط بالینی بیمار طول بکشد.
نقش تغذیه در شکستگی ها
پس از آسیب یا جراحی، درمان ممکن است نیازمند استراحت دادن به استخوان یا مفصل و استفاده از داروها یا درمانهای خاص توصیه شده توسط پزشک باشد. ممکن است نیاز به مصرف داروهای ضد درد داشته باشید و ممکن است عوارض جانبی مانند یبوست را از این داروها دریافت کنید.
غذا یکی از عواملی است که می تواند بر سرعت یا کندی بهبودی استخوان شکسته تأثیر بگذارد. تغذیه یکی از بسیاری از عناصری است که بر استحکام استخوان تأثیر می گذارد. تغذیه خوب پایه ای محکم برای بدن سالم و استخوان های قوی می گذارد.
رژیم غذایی که دارای تمام املاح و پروتئین و انرژی کافی باشد در حفظ تراکم استخوان نقش مهمی دارد.
ملاحظات سلامت استخوان پس از جراحی
- مصرف غذاهای ضد التهابی
- مصرف غذاها با پروتئین با کیفیت بالا
- تامین کالری کافی
- بهداشت مواد غذایی را رعایت کنید
- برای مقابله با یبوست فیبر بالا بخورید.
پروتئین و شکستگی ها
پروتئین در داخل بدن به ترمیم طبیعی آسیب های استخوانی کمک می کند. یک مطالعه جدید روی جوندگان نشان میدهد که افزایش آن در برخی بیماران میتواند باعث شروع و افزایش روند استخوان سازی شود.
پروتئین برای التیام زخم ها، ترمیم استخوان های شکسته، ساخت سلول های خونی سالم، قوی نگه داشتن سیستم ایمنی بدن و حمایت از رشد و قدرت پروتئین ماهیچه ها مورد نیاز است.اگر عمل جراحی داشته اید، طبیعی است که اشتهای شما کم باشد، بنابراین در هر وعده غذایی و میان وعده مقدار کمی پروتئین مصرف کنید.
مقدار نیاز به پروتئین با توجه به شدت شکستگی و سایر بیماریهای فرد و شرایط انتروپومتریک( قد، سن، جنس و..) باید محاسبه شود که این کار حتما باید توسط فرد متخصص انجام شود.
نمونه های مواد غذایی پروتئینی با کیفیت بالا:
تخم مرغ، سفیده تخم مرغ و جایگزین های تخم مرغ
پنیر و پنیر کم چرب
ماست کم چرب (معمولی و یونانی)
شیر کم چرب
شیر سویای کم چرب
گوشت بدون چربی (گوشت گاو،مرغ، بوقلمون، بره)
ماهی
غذاهای سویا (توفو، تمپه، میسو، آجیل سویا، پروتئین گیاهی سویا)
ویتامین ها و مواد معدنی برای سلامت استخوان
فیبر
ممکن است ذکر فیبر با غذاهای شفابخش عجیب به نظر برسد، اما داروهای ضد درد که معمولاً پس از آسیب یا جراحی تجویز میشوند باعث یبوست میشوند. آلو یا آب آلو (همراه با نوشیدن آب فراوان) دارای اثر ملین طبیعی است که می تواند یبوست را در هنگام مصرف داروهای ضد درد کاهش دهد. سایر منابع خوب فیبر شامل میوه ها و سبزیجات تازه، غلات کامل با فیبر بالا و حبوبات است.
ویتامین C و روی
در حالی که همه مواد مغذی در درمان مهم هستند، ویتامین C و روی به دلیل نقش آنها در درمان، مواد مغذی فوقالعادهای هستند. ویتامین C برای ساخت پروتئینی به نام کلاژن و ترمیم تاندون ها، رباط ها، استخوان ها و پوست مورد نیاز است. مرکبات سرشار از ویتامین C هستند، اما سایر منابع ویتامین C مانند توت فرنگی، کیوی، سیب زمینی پخته، کلم بروکلی و فلفل دلمه ای را نادیده نگیرید. ما روزانه 500 میلی گرم ویتامین C را در فاز 1 و 2 بهبودی توصیه می کنیم. روی یک ماده معدنی است که بیشتر در غذاهای حیوانی مانند گوشت، ماهی، مرغ و لبنیات یافت می شود. روی همچنین در نان ها و غلات کامل، حبوبات (لوبیا و نخود خشک) و آجیل یافت می شود. دریافت روی از غذاها بهتر از مکمل ها است. مکمل های روی با دوز بالا می توانند باعث تهوع و استفراغ شوند.
کلسیم و ویتامین D
کلسیم و ویتامین D مواد مغذی مرتبط با استخوان های سالم هستند، بنابراین اگر استخوان شکسته یا تعویض مفصل دارید، مطمئن شوید که مقدار زیادی از این مواد مغذی را برای تقویت استخوان های خود دریافت کنید.
بهترین منابع کلسیم و ویتامین D، لبنیات کم چرب هستند. شیر بدون چربی (بدون چربی) کمی کلسیم بیشتری نسبت به شیر پرچرب یا کم چرب (1%) دارد و با ویتامین D غنی شده است تا به بدن شما کمک کند کلسیم را جذب کند.
میزان نیاز روزانه به کلسیم در یک فرد بالغ 1200 میلی گرم می باشد که هر لیوان شیر کم چرب حدودا 300 میلی گرم کلسیم دارد که 30 درصد آن جذب میشود.
میزان نیاز روزانه یک فرد بالغ به ویتامین دی نیز حدودا 600 واحد در روز می باشد که 2تا 3 بار در هفته به مدت ده تا بیست دقیقه جلوی افتاب بودن این مفدار را تامین میکند اما چون به دلیل افزایش سن و چروکیدگی های پوست و استفاده از پوشش هایی که کل بدن را میپوشاند یا ارایش و مواد ارایشی مانع از رسیدن نور افتاب به سلول های پوست میشود توصیه میشود ماهانه تمام افراد بالغ یک پرل پنجاه هزار واحدی مصرف کنند.
ویتامین K
این ویتامین بدون افزایش تراکم معدنی استخوان، نقش کلیدی در تقویت استئوکلسین، جزء پروتئینی استخوان ایفا می کند. این ویتامین به وفور در سبزیجات برگ سبز، کلم بروکسل، کلم بروکلی، گل کلم، ماهی، جگر، گوشت، تخم مرغ و غلات یافت می شود.
از کدام غذاها اجتناب کنیم؟
درست مانند برخی از غذاها که باعث بهبود استخوان می شوند، برخی نیز مانع از آن می شوند. این غذاها که به عنوان سارق استخوان شناخته می شوند، مانع از جذب کلسیم و ویتامین های بدن شما می شوند. در برخی موارد، ممکن است باعث شوند بدن شما مواد مغذی را از استخوانها بیرون بکشد. غذاهایی که باید از آنها اجتناب کنید عبارتند از غذاهای سرشار از شکر یا نمک، گوشت قرمز، الکل و کافئین.
الکل
بهتر است هنگام بهبود استخوان شکسته از الکل خودداری کنید. بیمارانی که سیگار می کشند، زمان متوسط بسیار طولانی تری برای بهبودی دارند. سیگار جریان خون را به استخوان تغییر میدهد و این جریان خون است که مواد مغذی و سلولهای لازم را برای بهبود استخوان به بدن میرساند.
قهوه
قهوه، نوشابه های کولا و سایر نوشیدنی های کافئین دار میزان از دست دادن کلسیم از طریق ادرار را افزایش می دهند.
نمک
مصرف زیاد نمک بر متابولیسم کلسیم تأثیر می گذارد و بنابراین توصیه می شود از غذاهایی با محتوای نمک بالا اجتناب کنید. غذاهای کنسروی و فست فودی به دلیل افزودن نمک زیادی برای خوش طعم کردن غذاها دارای نمک زیادی است و همین نمک اضافی باعث افزایش دفع ادراری کلسیم از ادرار می شود.
بهترین رژیم غذایی در شکستگی ها
همانطور که در بالا عرض کردم در مورد مواد مغذی در پیشگیری و درمان شکستگی ها توضیح دادم اما چون افراد رژیم غذایی می گیرند و صرفا یک ماده غذایی مصرف نمیکنند بنابراین بهترین رژیم غذایی در شکستگی ها کدام است؟
تحقیقات نشان داده است که پیروی از رژیم غذایی (healthy) یا همان سالم باعث کاهش ریسک و خطر شکستگی می شود اما پیرویی از رژیم غذایی غربی خطر شکستگی و پوکی استخوان را به دلیل داشتن اسیدهای چرب ترانس و نمک و چربی بالا، بالا می برد.
نتیجه کلی:
مهترین اصل ارتقا سلامت پیشگیری از ابتلا به بیماری ها می باشد، تغذیه در شستگی ها هم در پیشگیری و هم در درمان و بهبودی شکستگی ها نقش اساسی ای دارد
سالانه میلیونها نفر به علت شکستگی استخوان ها تحت عمل جراحی قرار میگیرند که این امر باعث افزایش یار اقتصادی برای کادر سلامت جامعه دارد در حالی که با داشتن یک سبک زندگی سالم می توان از ابتلا به خیلی از بیماریها و پوکی استخوان پیشگیری کرد.
تغذیه در شکستگی ها برای کاهش زمان بستری و افزایش سرعت بهبودی جز حیاتی در درمان می باشد.
اگر قصد شما کاهش یا افزایش وزن، درمان یا پیشگیری بیماریها یا حتی داشتن سبک زندگی و رژیم سالمتر است، مشاور تغذیهی آنلاین بهترین راه برای رسیدن به این اهداف و دیدن نتایج است.
برای کسب اطلاعات بیشتر از طریق واتساپ یا اینستاگرام با ما در ارتباط باشید:
Whatsapp: +98 930 895 0913
Instagram:@ dr_radfardiet