خاصیت آنتی اکسیدانی عنصر سلنیوم

خاصیت آنتی اکسیدانی عنصر سلنیوم | بهترین متخصص تغذیه و رژیم درمانی اصفهان

بررسی خاصیت آنتی اکسیدانی عنصر سلنیوم

سلنیوم یکی از مواد معدنی با خاصیت آنتی اکسیدانی محسوب می شود که محدوده دریافت غذایی سلنیوم کم است بدان معنا که دریافت کمتر از آن منجر به کمبود و مصرف بیشتر از آن سبب مسمومیت با سلنیوم می­شود. در ادامه بررسی خاصیت آنتی اکسیدانی عنصر سلنیوم را در سایت متخصص تغذیه و رژیم درمانی اصفهان بخوانید.

به نظر میرسد دریافت غذایی حدود 40 میکروگرم سلنیوم در روز برای تأمین گلوتاتیون پراکسیداز (GSH-Px) که آنزیم حاوی سلنیوم است، ضروری باشد. این آنزیم فعال ترین شکل سلنیوم در بافتها می باشد. اهمیت تغذیه ای سلنیوم توسط دانشمندان چینی در سال1979 زمانی مشخص گردید که گزارش شد مکملیاری با سلنیوم از پیشرفت کاردیومیوپاتی به نام کشان پیشگیری می کند.

منابع سلنیوم

بیشتر سلنیوم در سیستم های بیولوژیکی در پروتئین ها به عنوان اسیدآمینه وجود دارند. با توجه به شباهت شیمیایی سلنیوم با سولفور، این اسیدهای آمینه عبارتند از سلنوسیستئین و سلنومتیونین.

سطوح بافتی سلنیوم تحت تأثیر دریافت غذایی و عوامل محیط جغرافیایی شیمیایی است. کمترین محتوای سلنیوم خاک در برخی مناطق چین، بخصوص کیشان وجود دارد. مناطق دیگری که سلنیوم کم دارند، شامل بخش هایی از فنلاند و نیوزیلند می باشند.

  • این عنصر در گیاهان عمدتا به شکل سلنومتیونین و در پروتئین های حیوانی به شکل سلنوسیستئین است.
  • جذب سلنیوم که در بخش بالایی روده باریک انجام میشود در حالات کمبود با کفایت بیشتری انجام می گیرد.

خاصیت آنتی اکسیدانی عنصر سلنیوم | بهترین متخصص تغذیه و رژیم درمانی اصفهان

افزایش دریافت غالباً منجر به افزایش دفع سلنیوم در ادرار میگردد و سلنیوم موجود در ادرار در ارتباط با جذب سلنیوم رژیم غذایی است. میزان زیست فراهمی سلنیم در گندم، قارچ و ماهی تن به ترتیب 83، 5 و 57 درصد گزارش گردیده است.

آثار آنتی اکسیدانی سلنیوم و ویتامین E از طریق همپوشانی اعمال حفاظتی شان در مقابل تخریب اکسیداتیو، یکدیگر را تقویت میکنند. این دو ماده مغذی آنتی اکسیدان ممکن است در فعالیتهای مشترک دیگر که به حفظ سلولهای سالم کمک میکند، با هم عمل کنند.اثر آنتی اکسیدانی آنزیمهای سلولی حاوی سلنیوم ممکن است در پیشگیری از سرطان نقش داشته باشد. باید توجه داشت در کمبود سلنیوم اختلال در هورمون‌های تیروئیدی نیز گزارش می‌شود.

عوارض کمبود سلنیوم

کمبود سلنیوم می‌تواند پیامدهای عفونی نیز در پی داشته باشد.مقدار توصیه شده دریافت سلنیوم برای زنان، مردان و نوجوانان (سنین 14 تا 18 سال) 55 میکروگرم و برای کودکان 20 تا 30 میکروگرم در روز تعیین شده است. مقدار توصیه شده دریافت در طی بارداری 60 میکروگرم و در شیردهی 70 میکروگرم در روز می­باشد.

نیاز به سلنیوم با افزایش دریافت اسیدهای چرب اشباع نشده افزایش مییابد، زیرا به فعالیت آنتی اکسیدانی سلنیوم احتیاج است.باوجود دامنه وسیع دریافت سلنیوم از مواد غذایی، کمبود آن در سراسر دنیا نادر است. وقتی دریافت غذا کافی باشد، سال ها طول میکشد تا کمبود سلنیوم پدیدار گردد.

بیماری کیشان نوعی از کاردیومیوپاتی است که به طور عمده کودکان و زنان را مبتلا می­کند و اولین بار در استان کیشان در چین مشاهده شد. شکل حاد بیماری با اختلال در عملکرد قلب همراه است در حالیکه بیماران مبتلا به شکل مزمن این بیماری بزرگی متوسط تا شدید قلب را تجربه می‌کنند.

دکتر محمد رادفر متخصص تغذیه و رژیم درمانی اصفهان را در اینستاگرام دنبال کنید


بیشتر بخوانید :

فواید و مزایا ویتامین B5 ( اسید پانتوتنیک)

تغذیه صحیح راه پیشگیری از بیماری های غیر واگیر

افراد مبتلا به آلزایمر و نگرانی های تغذیه ای

error: Content is protected !!
تما حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به دکتر محمد رادفر می باشد.

طراحی ، بهینه سازی سایت و سئو اصفهان توسط دیجیتال مارکتینگ کلینیک24