سرطان سینه، شایعترین سرطانی است که خانم ها به آن مبتلا می شوند. در غرب این بیماری بیشتر در سنین بالای 50 سال دیده می شود ولی در کشور ما بیماران جوان تر و در بسیاری از موارد به علت بیماری از علائم بیماری در مراحل پیشرفته تری مراجعه می کنند.تغذیه در سرطان سینه هم در پیشگیری و هم درمان آن نقش دارد، اما زمانی که به سرطان سینه مبتلا می شوید نسبت به موادغذایی و هرچیزی که میخورید یا می نوشید حساس تر میشوید. 30 تا 35 درصد علت ابتلا به سرطان ها به علت رژیم غذایی ناسالم می باشد. در این مطلب قصد دارم در مورد سرطان سینه و نقش تغذیه در سرطان سینه از پیشگیری تا درمان صحبت کنم.
سرطان سینه چیست؟
سرطان پستان نوعی از سرطان است که عملکرد تقسیم سلولی در سلولهای پستان را دچار اختلال میکند. سلولهای سرطانی پستان در شخصی که مبتلا شده، بدون کنترل و بیش از حدی که لازم است تکثیر میشوند. سرطان پستان انواع مختلفی دارد. نوع آن بستگی به این دارد که کدام نوع از سلولهای پستان دچار این اختلال شدهاند. این سرطان ممکن است از جاهای مختلفی در پستان آغاز شود.
پستان سه بخش کلی دارد:
- لوبولها: غدههایی که شیر در آنها ساخته میشود.
- مجراها: لولههایی که شیر را از لوبول به نوک پستان میرسانند.
- بافت همبند: بافت لیفی و بافت چربی که بخشهای دیگر پستان را در برمیگیرد و کنار هم نگاه میدارد.
انواع مختلف سرطان پستان کدام هستند؟
شایعترین انواع سرطان پستان این دو نوع هستند:
- سرطان تهاجمی مجاری شیر پستان: در این نوع از سرطان پستان، سلولهای سرطانی در مجرا شکل میگیرند. بعد از پیشروی کمکم به سمت بیرون از آن حرکت میکنند و به سایر قسمتهای پستان راه پیدا میکنند. این سلولها حتی ممکن است از پستان خارج شوند و سایر مناطق بدن را تحت تأثیر قرار بدهند.
- سرطان تهاجمی لوبولی پستان: در این نوع از سرطان، سلولهای سرطانی اول در لوبول شکل میگیرند و سپس به بقیهی نقاط پستان و خارج از آن حرکت میکنند.
سرطان پستان انواع دیگری هم دارد که شایع نیستند مثل بیماری پاژه، سرطان مدولاری، سرطان موسینی و سرطان التهابی پستان
چه کسانی عمدتاً تحت تأثیر سرطان سینه هستند؟
سرطان سینه یکی از شایع ترین سرطان ها در بین زنان است و بعد از سرطان پوست در رتبه دوم قرار دارد. بیشتر احتمال دارد زنان بالای 50 سال را تحت تاثیر قرار دهد.
اگرچه نادر است، اما مردان نیز ممکن است به سرطان سینه مبتلا شوند. تقریباً 2600 مرد سالانه به سرطان سینه مردانه در ایالات متحده مبتلا می شوند که کمتر از 1٪ از کل موارد را تشکیل می دهد.
به طور کلی، زنانی که سفیدپوست غیر اسپانیایی هستند، نسبت به زنان از هر نژاد یا قوم دیگری، کمی بیشتر در معرض ابتلا به سرطان سینه هستند. زنانی که سیاه پوست غیر اسپانیایی هستند تقریباً به اندازه زنان سفیدپوست غیر اسپانیایی به این بیماری مبتلا می شوند. از نظر آماری، زنانی که آسیایی، اسپانیایی تبار یا بومی آمریکایی هستند کمترین احتمال ابتلا به سرطان سینه را دارند.
علائم اولیه سرطان سینه چیست؟
علائم احتمالی سرطان سینه عبارتند از:
- تغییر در اندازه، شکل یا خطوط سینه شما.
- توده یا توده ای که ممکن است به اندازه یک نخود کوچک به نظر برسد.
- یک توده یا ضخیم شدن در یا نزدیک سینه یا زیر بغل شما که در طول چرخه قاعدگی شما ادامه دارد.
- تغییر در ظاهر یا احساس پوست بر روی سینه یا نوک پستان شما (گودی، چروکیده، پوسته پوسته یا ملتهب).
- قرمزی پوست روی سینه یا نوک پستان.
- ناحیه ای که به طور مشخص با هر ناحیه دیگری در هر سینه متفاوت است.
- یک ناحیه سخت شده مانند مرمر در زیر پوست شما.
- ترشح مایع آغشته به خون یا شفاف از نوک پستان شما.
برخی از افراد اصلاً متوجه هیچ نشانه ای از سرطان سینه نمی شوند. به همین دلیل است که ماموگرافی های معمول بسیار مهم هستند.
دلایل ابتلا به سرطان سینه:
سرطان سینه زمانی ایجاد می شود که سلول های غیرطبیعی در سینه شما تقسیم و تکثیر شوند. اما کارشناسان دقیقاً نمی دانند که چه چیزی باعث شروع این روند در وهله اول می شود.
با این حال، تحقیقات نشان می دهد که چندین عامل خطر وجود دارد که ممکن است شانس ابتلا به سرطان سینه را افزایش دهد. این شامل:
سن: 55 سال یا بیشتر، خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش می دهد.
رابطه ی جنسی: زنان بسیار بیشتر از مردان در معرض ابتلا به سرطان سینه هستند.
سابقه خانوادگی و ژنتیک: اگر والدین، خواهر و برادر، فرزندان یا سایر بستگان نزدیک دارید که به سرطان سینه تشخیص داده شده اند، احتمال ابتلا به این بیماری در مقطعی از زندگی شما بیشتر است. حدود 5 تا 10 درصد از سرطانهای سینه به دلیل ژنهای غیرطبیعی منفرد است که از والدین به فرزندان منتقل میشود و با آزمایش ژنتیک قابل کشف است.
سیگار کشیدن: مصرف تنباکو با انواع مختلف سرطان از جمله سرطان سینه مرتبط است.
مصرف الکل: تحقیقات نشان می دهد که نوشیدن الکل می تواند خطر ابتلا به انواع خاصی از سرطان سینه را افزایش دهد.
چاقی: چاقی می تواند خطر ابتلا به سرطان سینه و عود سرطان سینه را افزایش دهد.
قرارگیری در معرض تشعشع: اگر قبلاً پرتودرمانی – به ویژه در ناحیه سر، گردن یا قفسه سینه خود داشته اید – احتمال ابتلا به سرطان سینه بیشتر است.
درمان جایگزینی هورمونی: افرادی که از درمان جایگزینی هورمون (HRT) استفاده می کنند، در معرض خطر بیشتری برای تشخیص سرطان سینه هستند.
بسیاری از عوامل دیگر وجود دارند که می توانند شانس ابتلا به سرطان سینه را افزایش دهند. با ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی خود صحبت کنید تا دریابید که آیا در معرض خطر هستید یا خیر.
نقش تغذیه در سرطان سینه
داشتن تغذیه سالم برای همه افراد حائز اهمیت است، اما وقتی به سرطان پستان مبتلا هستید باید آگاهی بیشتری در مورد چگونگی نحوه تغذیه خود داشته باشید. پیروی از یک رژیم غذایی متعادل در حین و بعد از درمان سرطان سینه می تواند تا حد زیادی با بالا رفتن کیفیت زندگی بیماران و کنترل بیشتر بیماری کمک کند.
تغذیه سالم برای همه مهم است، اما زمانی که سرطان سینه دارید، ممکن است از آنچه میخورید و مینوشید آگاهتر شوید. ثابت شده است که یک رژیم غذایی متعادل دارای طیف وسیعی از مزایای سلامتی است.
با این حال، مهم است که اگر همیشه به یک رژیم غذایی سالم پایبند نیستید، احساس گناه نکنید – به خصوص زمانی که با سایر اثرات فیزیکی و عاطفی سرطان سینه و درمان آن کنار می آیید.
اکثر پزشکان و متخصصین یک رژیم غذایی متعادل را توصیه می کنند که شامل:
- مقدار زیادی سبزیجات، میوه و حبوبات. هر روز پنج وعده سبزیجات و دو وعده میوه را هدف قرار دهید.
- غلات، ترجیحا غلات کامل، از جمله نان، برنج، پاستا و رشته فرنگی.
- مقداری گوشت بدون چربی، ماهی و مرغ – سعی کنید 2 تا 3 بار در هفته ماهی بخورید و مصرف گوشت قرمز را به 500 گرم در هفته محدود کنید.
- غذاهای لبنی کم چرب از جمله شیر، ماست و پنیر – سعی کنید روزانه حدود سه وعده غذای غنی از کلسیم مصرف کنید.
- مقدار زیادی آب – سعی کنید روزانه حدود هشت لیوان 250 میلی لیتری (در مجموع حدود 2 لیتر) بنوشید.
همچنین توصیه می شود موارد زیر را کاهش دهید:
- غذاهای سرشار از چربی اشباع شده و نمک، مانند گوشت های چرب، غذاهای آماده، تنقلات نمکی و کیک.
- غذاها و نوشیدنی های سرشار از قند مانند بیسکویت، آب میوه و نوشابه.
- الکل – شواهد قانع کننده ای وجود دارد که مصرف الکل با افزایش خطر ابتلا به سرطان سینه مرتبط است، با این حال مشخص نیست که آیا الکل خطر عود سرطان سینه را افزایش می دهد (عود).
انجمن سرطان استرالیا توصیه می کند برای کاهش خطر ابتلا به سرطان، از مصرف الکل خودداری کنید یا مصرف روزانه الکل را محدود کنید. اگر الکل می نوشید، به زنان توصیه می شود مصرف الکل خود را به کمتر از یک نوشیدنی استاندارد در روز محدود کنند تا خطر سرطان کاهش یابد. برای مردان، توصیه می شود بیش از دو نوشیدنی استاندارد در روز نباشد.
مطالعه ای روی ۹۱۰۰۰ زن نشان داد که پیروی از یک رژیم غذایی سرشار از سبزیجات (حدود دوسوم) می تواند تا ۱۵ درصد ریسک پیشرفت سرطان سینه را کاهش دهد. محققین مصرف روزانه حدود ۸ تا ۱۰ سروینگ از میوه و سبزیجات در روز را توصیه می کنند. در کنار خواص دیگر، میوه و سبیزجات غنی از کارتنوئید و فلاونوئیدها هستند که خواص پزشکی بی شماری دارند.
یک رژیم غذایی سالم ممکن است به شما کمک کند:
- حفظ وزن بدن سالم
- بافت بدن را سالم نگه دارید
- کاهش علائم سرطان و عوارض جانبی درمان
- سیستم ایمنی خود را قوی نگه دارید
- قدرت خود را حفظ کنید و خستگی را کاهش دهید
- کیفیت زندگی خود را بهبود بخشد
اگر در خوردن غذای کافی مشکل دارید، از این نکات برای وارد کردن مواد مغذی بیشتر به رژیم غذایی روزانه خود استفاده کنید.
تغذیه در سرطان
برخی از درمانهای سرطان سینه میتوانند حالت تهوع ایجاد کنند یا طعم یا بوی غذا را تغییر دهند. بسیاری از مردم متوجه می شوند که غذاهایی که زمانی از آنها لذت می بردند دیگر مطلوب نیستند، در حالی که غذاهای دیگر جذاب تر شده اند.
خوردن یک رژیم غذایی سالم در این دوران بسیار مهم است و به شما کمک می کند تا مطمئن شوید که بدن شما آنچه را که برای عملکرد بهتر و بهبودی پس از درمان نیاز دارد، دارد. در طول درمان سرطان سینه، سعی کنید از سالم بودن رژیم غذایی خود تا جایی که می توانید کنترل کنید، اطمینان حاصل کنید. رژیم غذایی شما نباید کامل باشد، اما بهترین کار را انجام دهید.
اگر تحت درمان سرطان سینه هستید و بر اشتهای شما تأثیر می گذارد، ممکن است بخواهید به اجرای یک برنامه غذایی سالم در روز خود فکر کنید.
خوردن یک رژیم غذایی سالم در طول و بعد از درمان سرطان سینه به بدن شما کمک می کند تا آنچه را که برای ترمیم سلول ها نیاز دارد، دریافت کند. همچنین به عملکرد بهتر شما کمک می کند.
از تغییرات شدید رژیم غذایی خودداری کنید
برخی از افراد پس از تشخیص سرطان سینه تصمیم می گیرند تغییرات اساسی در رژیم غذایی خود ایجاد کنند. تا به امروز، هیچ شواهد علمی مبنی بر اینکه افراد مبتلا به سرطان سینه به رژیم غذایی “ویژه” نیاز دارند یا اینکه خوردن غذاهای خاص از عود سرطان جلوگیری می کند وجود ندارد.
تغییرات اساسی در رژیم غذایی شما ممکن است بر سطح انرژی شما تأثیر بگذارد و ممکن است منجر به کمبودهای غذایی شود. اگر می خواهید رژیم غذایی خود را به میزان قابل توجهی تغییر دهید، با پزشک عمومی خود صحبت کنید یا با یک متخصص تغذیه مشورت کنید.
لبنیات و سرطان سینه
در بیشتر کشورهای آسیایی، در مقایسه با کشورهای غربی، میزان ابتلا به سرطان سینه پایین است. یکی از عواملی که توجه زیادی را به خود جلب کرده، نوع و میزان مصرف مواد غذایی لبنی است. بعضی افراد بر این باورند که سطح بالای شیر و محصولات لبنی مصرف شده در کشورهای غربی به میزان بالای سرطان پستان کمک می کند و هورمون هایی که در شیر یافت می شوند، عامل این امر می دانند. البته با این وجود تفاوت های زیادی در رژیم های غذایی و شیوه زندگی زنان در آسیا در مقایسه با کشورهای غربی وجود دارد.
- و اما علم در این باره چه می گوید؟ تحقیقات علمی تا به حال شواهد قوی را در جهت تایید ارتباط مصرف مواد لبنی با سرطان پستان را تایید نکرده اند و مواد لبنی را به عنوان یک عامل که ممکن است خطر ابتلا به سرطان پستان را افزایش دهد، نشان نداده است. و برخلاف تصور عموم، در اتحادیه اروپا به گاوها برای تولید شیر هورمون تزریق نمی شود، و بعید است میزان کم هورمون های طبیعی که در شیر وجود دارد باعث ابتلا به سرطان پستان شوند.
سویا و سرطان پستان
در مورد سویا هم ادعاهایی وجود دارد که سویا را عامل افزایش خطر ابتلا به سرطان پستان می داند، و هم ادعاهایی که آن را عامل کاهش خطر می داند.
- و اما علم در این باره چه می گوید؟ سویا به طور طبیعی شامل ترکیبات گیاهی مبتنی بر فیتواستروژن ها هستند، که ساختاری مشابه با هورمون زنانه استروژن دارند. استروژن می تواند به سلول های برخی از انواع سرطان های پستان (نوع ER مثبت) متصل شود، و آنها را تشویق به تکثیر کند. سطح بالای استروژن با افزایش خطر ابتلا به سرطان پستان مرتبط است. بنابراین پیشنهاد شده است که خوردن سویا به عنوان بخشی از رژیم غذایی ما ممکن است سطوح استروژن را در انسان افزایش دهد، اما نه در این مورد. جالب است بدانید که فیتواستروژن های سویا ممکن است از اتصال استروژن به برخی از سلول های سرطانی پستان جلوگیری کنند، و رشد آنها را کاهش دهند. گسترده ترین مطالعه جمعیتی در این زمینه در چین انجام شد. یک مطالعه در مرکز مطالعه سلامت زنان شانگهای انجام شد که در آن سلامت بیش از 70،000 زن چینی و غذای مصرفی آن ها، از جمله سویا، مورد بررسی قرار گرفت. مصرف سویا در چین به میزان قابل توجهی بالاتر از ایالات متحده است. بسیاری از چینی ها دچار عدم تحمل لاکتوز هستند و بنابراین در دوران کودکی با شیر و سویا تغذیه می شوند. علاوه بر این، دیگر انواع سویا، مانند توفو بخشی از رژیم غذایی سنتی چین است.
نتیجه کلی
رژیم غذایی سالم میتواند باعث کاهش خطر ابتلا به سرطان باشد.
برای کسب اطلاعات بیشتر از طریق واتساپ یا اینستاگرام با ما در ارتباط باشید:
Whatsapp: +98 930 895 0913
Instagram: dr_radfardiet