چگونه فشارخون افزایش پیدا می کند؟
گردش خون باعث می شود سلول ها همواره مواد مغذی و اکسیژن دریافت نمایند. عمل پمپ کردن قلب باید فشارکافی ایجاد کند، تا خون موجود در سرخرگ های اصلی را به سرخرگ های کوچکتر و سرانجام به مویرگ های باریک وارد کند. دستگاه عصبی و کلیه ها با تنظیم اندازه رگ های خونی و تاثیر بر عمل پمپ کردن قلب به حفظ فشارخون کمک می کنند، باریک تر شدن رگ های خونی و یا افزایش حجم خون در جریان باعث می شود قلب فشار بیشتری ایجاد کرده و برای تغذیه بافت ها عمل پمپاژ را با شدت بیشتری انجام دهد. تصلب شرائین باعث باریک و سفت شدن سرخرگ ها و در نتیجه باعث افزایش فشارخون می شود.
چه عواملی منجر به افزایش فشارخون می شوند؟
بسته به تقاضای بدن، قلب، جریان خون را در شریان ها بالا و پایین می برد. ورزش، تشویش و اضطراب می توانند منجر به افزایش موقتی فشارخون شوند. افراد سالم در سنین بین 30-20 سالگی فشارخون 80/120 میلی متر جیوه دارند. تقریبا” 15% افراد همیشه فشارخون بالا دارند و تنها 5 درصد افراد مبتلا به پرفشاری خون، این امر ناشی از اختلالاتی مانند بیماری کلیــوی، اختلالات هورمونی یا حاملگی می باشد. بیشتر موارد فشارخون بالا از نوع اولیه یا علت ناشناخته است.
70% افراد مبتلا به فشارخون بالا، زمینه خانوادگی دارند. چاقی و افزایش وزن معمولا” با فشارخون بالا همراه است. این مورد، در افراد چاق جوان کمتر از 50% و در افراد چاق پیر بیشتر از 50% در مقایسه با افراد با وزن طبیعی می باشد.
آیا می توان از پرفشاری خون پیشگیری کرد؟
پرفشاری خون عللی ارثی و محیطی دارد و توصیه می شود از اوایل عمر با اصلاح شیوه زندگی و پیروی از رژیم غذایی سالم و فعالیت جسمی مداوم در جهت پیشگیری از آن اقدام کرد و تاکید می شود فشارخون همه افراد از 3 سالگی به بعد به طور دوره ای اندازه گیری شود. حتی پرفشاری خون خفیف نیز می تواند پرعارضه باشد.
پیشگیری و کنترل آن باعث سلامتی و زندگی طولانی تر با کیفیت بهتر می شود.