به توصیه سازمان جهانی بهداشت باید از سن 4 ماهگی برای شیرخواران قطره آهن شروع شود و تا سن 2 سالگی ادامه یابد. میزان نیاز روزانه شیرخواران به آهن 15 میلیگرم است.در سال 2011 ،نزدیک به 300 میلیون کودک در سطح جهان کم خونی داشتند. تصور میرود شایعترین علت کم خونی کمبود آهن می باشد که یک ماده معدنی ضروری برای اکسیژن رسانی به هموگلوبین است که می تواند ناشی از مصرف یا جذب ناکافی آهن در رژیم غذایی، افزایش نیاز در دوره رشد، افزایش کمبود در دختران نوجوان در اثر قاعدگی یا عفونت با کرمهای روده مانند شیستوزومیازیس یا هجوم کرم قالبدار در مناطق آندمیک این انگل باشد.
آهن چیست؟
یک ماده مغذی ضروری برای تکامل و رشد سلول در سیستم ایمنی و عصبی و عامل تنظیم متابولیسم انرژی و فعالیت بدنی است. سازمان بهداشت جهانی مکمل خوراکی آهن را به عنوان یکی از مداخالتی که می تواند شیوع کم خونی را کاهش دهد، همواره توصیه کرده است.
برای اینکه مغز به طور طبیعی رشد کند نوزادان و کودکان به آهن نیاز دارند. نوزادانی که دچار کمبود آهن هستند، ممکن است تحرک کمتر و رشد کند و آهسته ای داشته باشند. در کودکان کمبود این عنصر می تواند بر عملکرد تحصیلیشان تاثیر بگذارد. کمبود این عنصر می تواند منجر به مشکلاتی در تمرکز، کم شدن میزان توجه و ضعیف شدن عملکرد تحصیلی شود. همچنین کمبود و پایین بودن سطح سرمی آن می تواند باعث خستگی و ضعف شود.
نوزادان و کودکان به چه مقدار آهن نیاز دارند؟
در 4-6 ماهه اول زندگی، نوزادان شیرخوار، آهن مورد نیاز بدنشان را از شیر مادرشان بدست خواهند آورد. اگر نوزاد از شیر مادر تغذیه نمی شود، از شیر خشک غنی شده با آهن مخصوص سنین تولد تا 1 سالگی استفاده کنید. این شیرخشک باید برپایه شیرگاو باشد. زمانی که نوزادان شروع به خوردن غذاهای جامد می کنند، مقدار آهن موردنیاز بدنشان به سن آنها بستگی دارد.
مقدار آهن توصیه شده در روز سن
11 میلی گرم 7 تا 12 ماهگی
7 میلی گرم 1 تا 3 سالگی
10 میلی گرم 4 تا 8 سالگی
8 میلی گرم 9 تا 13 سالگی
11 میلی گرم (برای پسران) و 15 میلی گرم (برای دختران) 14 تا 18 سالگی
علائم کمبود آهن در کودکان
کمبود آن می تواند توانایی کودک شما را برای عملکرد خوب مختل کند. با این حال، بیشتر علائم و نشانه های کمبود آن در کودکان تا زمانی که کم خونی ناشی از فقراین عنصر مهم رخ ندهد، ظاهر نمی شوند. اگر فرزند شما عوامل خطر کمبود آهن را دارد، با پزشک او صحبت کنید.
علائم و نشانه های کم خونی فقر آهن ممکن است شامل موارد زیر باشد:
-
خستگی و ضعف
-
رشد کند
-
اشتهای ضعیف
-
تنفس سریع (تاکی پنه)
-
سردرد.
-
ضربان قلب سریع (تاکی کاردی)
-
مشکلات رفتاری
چه کسانی در معرض خطر کمبود آهن هستند؟
- نوزادانی که زودتر از موعد به دنیا می آیند یا وزن کمی دارند
- نوزادانی که شیر خشکی می نوشند که با آهن غنی نشده است
- نوزادانی که قبل از 1 سالگی شیر گاو یا بز می نوشند
- کودکان 1 تا 5 ساله که روزانه بیش از 24 اونس (710 میلی لیتر) شیر گاو، شیر بز یا شیر سویا می نوشند.
- کودکانی که به اندازه کافی غذاهای غنی از این عنصر نمی خورند
- کودکانی که دارای شرایط سلامتی خاصی هستند، مانند عفونت های مزمن یا رژیم های غذایی محدود کودکانی که در معرض سرب قرار گرفته اند
- نوزادانی که با شیر مادر تغذیه میشوند و بعد از ۶ ماهگی به آنها غذای کمکی حاوی این عنصر داده نمیشود.
- دختران نوجوان به علت از دست دادن این عنصر در طول خونریزی های ماهیانه در معرض خطر بیشتر کمبود هستند.
چگونه می توان از کمبود آهن در کودکان پیشگیری کرد؟
در اینجا چند توصیه کلی وجود دارد:
-
نوزادان ترم:
نوزادی که بین هفته های 38 تا 42 بارداری به دنیا امده باشد را نوزاد ترم می نامند برای پیشگیری از کمبود در این کودکان باید از 4 ماهگی به کودک خود مکمل بدهید. به دادن مکمل به کودک خود ادامه دهید تا زمانی که او دو یا چند وعده در روز از غذاهای غنی از آهن مانند غلات غنی شده با این عنصر یا گوشت پوره شده بخورد. اگر شیر میدهید و شیر خشک غنیشده با این عنصر را به کودک میدهید و اکثر تغذیههای او از شیر خشک است، از دادن مکمل به کودک خودداری کنید.
-
نوزادان نارس:
این نوزادان باید با توجه به نظر پزشکشون تحت درمان و مکمل یاری قرار بگیرند.
-
غذاهای غنی از آهن را سرو کنید:
هنگامی که شروع به سرو مواد جامد برای کودک خود می کنید – معمولاً بین سنین 4 ماهگی تا 6 ماهگی – غذاهای حاوی آهن اضافی مانند غلات بچه غنی شده، گوشت های پوره شده و لوبیاهای پوره شده تهیه کنید. برای کودکان بزرگتر، منابع خوب آهن شامل گوشت قرمز، مرغ، ماهی، لوبیا و اسفناج است.
-
در مصرف شیر زیاده روی نکنید
بین سنین 1 تا 5 سالگی، به کودک خود اجازه ندهید بیش از 24 اونس (710 میلی لیتر) شیر در روز بنوشد.
-
جذب آهن را افزایش دهید
ویتامین C به افزایش جذب آهن رژیم غذایی کمک می کند. شما می توانید با ارائه غذاهای غنی از ویتامین C – مانند مرکبات، طالبی، توت فرنگی، فلفل دلمه ای، گوجه فرنگی و سبزیجات سبز تیره، به جذب بیشتر این عنصر در رژیم غذایی کودک خود کمک کنید.
برای کسب اطلاعات بیشتر و یا دریافت رژیم آنلاین از طریق واتساپ یا اینستاگرام با ما در ارتباط باشید:
Whatsapp: 0930 895 0913
Instagram: @dr_radfardiet