کمبود پروتئین یا هیپوپروتئینمی به سطوح پایین پروتئین در خون شما اشاره دارد. پروتئین یکی از درشت مغذی هایی می باشد که از غذا تامین می شود،تامین کافی این درشت مغذی در عملکرد ایمنی،ساخت سلول ها و.. نقش دارد. در این مطلب به نقش پروتئین ها و کمبود پروتین می پردازیم.
کمبود پروتئین ممکن است در صورتی رخ دهد که در رژیم غذایی خود پروتئین کافی برای تامین نیازهای بدن نداشته باشید، مانند زمانی که از رژیم غذایی پیروی می کنید که مصرف پروتئین را به شدت محدود می کند.
پروتئین چه می کند؟
وقتی پروتئین هضم می شود، به اسیدهای آمینه تجزیه می شود. این اسیدهای آمینه به عملکرد و رشد بافت های بدن کمک می کنند. این باعث می شود که این درشت مغذی برای داشتن ماهیچه ها و استخوان های سالم و قوی و همچنین تاثیرگذاری بر مو و ناخن شما مهم باشد.
9 اسید آمینه ضروری و 11 اسید آمینه غیر ضروری وجود دارد. اسیدهای آمینه ضروری “ضروری” هستند زیرا باید از طریق رژیم غذایی مصرف شوند زیرا بدن ما نمی تواند آنها را بسازد.
برخلاف کربوهیدرات ها و چربی ها، مکانیسمی برای ذخیره اسیدهای آمینه اضافی که در رژیم غذایی مصرف می شود وجود ندارد. به زبان ساده، شما باید روزانه پروتئین مصرف کنید تا نیازهای بدن خود را تامین کنید.
علائم کمبود پروتئین
هنگامی که بدن شما مقادیر پروتئین مورد نیاز را دریافت نمی کند یا قادر به استفاده موثر از پروتئین نیست، تحقیقات نشان داده است که می تواند منجر به علائم زیر شود:
افزایش عفونت ها و بیماری ها
کاهش توده عضلانی، که اغلب به عنوان سارکوپنی در بیماران مسن تر شناخته می شود
تورم در پاها
زمان بهبود زخم آهسته تر
ریزش مو و ناخن های ضعیف
فشار خون بالا در سه ماهه دوم بارداری که پره اکلامپسی نیز نامیده می شود
کمبود پروتئین ممکن است در نوزادان و کودکان متفاوت ظاهر شود. برای مثال، یک مطالعه نشان داد که یک کودک در نتیجه کمبود پروتئین ناشی از بیماری، موهای نقرهای رنگ و لکههای روشنتری از پوست ایجاد کرده است.
این مطالعات نشان می دهد که چرا مصرف پروتئین کافی برای حفظ عملکرد مناسب بدن در هر مرحله از زندگی ضروری است. یک قدم فراتر رفتن، درک نقش پروتئین و اطمینان از دریافت کافی در رژیم غذایی شما نیز حیاتی است.
دلایل کمبود پروتئین
دستورالعمل های غذایی کنونی توصیه می کنند که بزرگسالان بین 10 تا 35 درصد کالری روزانه را از پروتئین مصرف کنند.با این حال، برخی از محققان معتقدند که این ممکن است بسیار کم باشد و باید در مورد آن تجدید نظر کرد.
برخی از مطالعات نشان می دهد که اکثر آمریکایی ها حدود 14٪ تا 16٪ از کالری روزانه خود را از پروتئین مصرف می کنند.
نظریه دیگر این است که خوردن یک رژیم گیاهخواری به کمبود پروتئین کمک می کند. تصور این است که حذف تمام غذاهای مبتنی بر گوشت، مصرف پروتئین را به شدت محدود می کند، گاهی اوقات تا سطوح ناسالم. در حالی که ممکن است در برخی موارد این اتفاق بیفتد، تحقیقات نشان میدهد که اکثر رژیمهای گیاهخواری پروتئین کافی را از طریق حبوبات، آجیل و دانهها تامین میکنند.
کمبود پروتئین همچنین می تواند ناشی از شرایط پزشکی خاصی باشد که برخی از آنها عبارتند از:
سندرم نقص ایمنی اکتسابی (ایدز)
بی اشتهایی عصبی
سرطان
بیماری انسدادی مزمن ریه (COPD)
بیماری های گوارشی، مانند آمیلوئیدوز
نارسایی کلیه
کمبود پروتئین چقدر شایع است؟
بر اساس مطالعه ای که در سالنامه آکادمی علوم نیویورک منتشر شده است، تقریباً یک میلیارد نفر در سراسر جهان دریافت پروتئین کافی ندارند. این امر عمدتاً به دلیل دسترسی محدود به غذا به طور کلی است.
از آنجایی که منابع پروتئین به طور گسترده در ایالات متحده در دسترس است، کمیته پزشکان برای پزشکی مسئول گزارش می دهد که خوردن پروتئین کافی مشکلی نیست. این نتیجه می گیرد که کمبود ناشی از شرایط پزشکی ممکن است در این منطقه از جهان شایع تر باشد.
با این حال، برخی از تحقیقات نشان داده اند که تقریباً یک سوم از بزرگسالان بالای 50 سال نمی توانند مقدار توصیه شده روزانه (RDA) برای دریافت پروتئین را برآورده کنند. افرادی که از یک رژیم غذایی محدود پیروی می کنند نیز ممکن است دچار کمبود پروتئین شوند.
چه مقدار پروتئین نیاز دارید؟
به منظور حفظ جریان ثابت آمینو اسیدها، مصرف پروتئین کافی ضروری است. بنابراین، توصیه می شود که پروتئین کافی برای حمایت از ساختار و عملکرد سلول خود مصرف کنید. این نیاز برای هر فرد بر اساس عواملی مانند سن، جنس و سطح فعالیت بدنی متفاوت خواهد بود.این مقدار توسط متخصص تغذیه محاسبه می شود، بنابراین حتما برای دریافت کافی پروتئین باید مشاوره تغذیه انجام شود.
چگونه جذب و مصرف پروتئین را افزایش دهیم؟
پروتئین در طیف گسترده ای از غذاهای حیوانی و گیاهی موجود است. برای سلامتی و تناسب اندام، انتخاب منابع پروتئینی مغذی توصیه می شود. این شامل غذاهایی مانند:
لوبیا و حبوبات
پنیر
تخم مرغ
ماست یونانی
گوشت گاو بدون چربی، مرغ، بوقلمون و گوشت خوک
آجیل و کره آجیل
جو دوسر
غذای دریایی
دانه ها و مغزیجات

راههای سادهای وجود دارند که به ما کمک میکنند پروتئین بیشتری از غذاها جذب کنیم. به صورت خلاصه چند راهکار مهم را در زیر آوردهایم:
-
سعی کنید در فواصل منظم و در وعدههای غذایی متنوع و متعدد در روز از غذاهای دارای پروتئین استفاده کنید.
-
با جویدن بهتر غذا میتوانید جذب مواد مغذی در روده را افزایش دهید.
-
پس از مصرف غذا، فعالیت ورزشی شدید انجام ندهید؛ اما برای افزایش جذب پروتئین، میتوانید یک ربع بعد از مصرف غذا، به مدت ۲۰ دقیقه پیاده روی کنید.
-
مصرف محصولات پروبیوتیک که دارای باکتریهای فعال است، به جذب پروتئین در دستگاه گوارش کمک میکند.
-
با افزایش فعالیتهای بدنی همچون بدنسازی که سبب افزایش جذب پروتئین توسط عضلات میشود، پروتئین بیشتری از غذا جذب کنید.
-
باید بیماریهای زمینهای که سبب کاهش جذب پروتئین در بدن شما میشود را شناسایی کنید و چنانچه جزو آن دسته از افرادی هستید که پروتئین گیاهی را جذب نمیکنند، بهت است از منابع پروتئین جانوری استفاده کنید.
-
نوشیدنیهای الکلی و دخانیات، سبب کاهش جذب مواد مغذی، بهخصوص پروتئین در بدن میشوند؛ بنابراین از مصرف آنها اجتناب کنید.
همچنین چنانچه برای عضله سازی به دنبال افزایش جذب پروتئین هستید؛ بهتر است ابتدا برای کاهش وزن و چربی سوزی و سپس افزایش جذب پروتئین اقدام کنید. افزایش جذب پروتئین در بدن تنها در صورت داشتن یک رژیم غذایی متعادل و غنی از مواد مغذی صورت میگیرد، بنابرین تنها از یک رژیم غذایی اصولی که توسط یک مشاور تغذیه حرفهای نوشته شده است، پیروی کنید.
در مطلب بعدی حتما درباره ی اینکه در رژیم کاهش وزن چقد پروتئین باید مصرف کنیم صحبت خواهم کرد.
برای کسب اطلاعات بیشتر از طریق واتساپ یا اینستاگرام با ما در ارتباط باشید:
Whatsapp: +98 930 895 0913
Instagram:@ dr_radfardiet