درمان جامع یبوست
تعداد دفعات اجابت مزاج در افراد مختلف جامعه متفاوت است و از 3 بار در روز تا 3 بار در هفته محدوده طبیعی تلقی می شود. علت اصلی ایجاد یبوست سبک زندگی نامناسب است که با اصلاح عادات تغذیه ای و سبک زندگی مشکل یبوست برطرف می شود.
راهکار های درمانی
1- آشامیدن فراوان آب
یکی از بهترین راه های درمان یبوست مصرف آب زیاد است. کمبود آب بدن منجر به کاهش حجم خون شده و پیغام بازجذب آب از مغز به کلیه ها و روده بزرگ ارسال میگردد و با بازجذب شدید آب از روده بزرگ یبوست تشدید می شود.
2- افزایش فیبر در وعده های غذایی
راه درمان دوم مصرف فیبر غذایی است که باعث ایجاد باقیمانده در روده و جذب آب و تسهیل عملکرد دستگاه گوارش می شود (روزانه 20تا 30 گرم فیبر).
استفاده از مواد غذایی زیر باعث تسهیل اجبت مزاج و کاهش یبوست می شود:
- انواع نان و غلات کامل و سبوسدار شامل نان های سنگک و بربری، گندم کامل، جو، جو دوسر
– حبوبات شامل نخود، لوبیا، عدس، ماش، لپه، باقلا
-سبزیجات شامل گل کلم، هویج و نخود سبز، فلفل دلمه، گوجه، خیار، کدو،
-میوه های تازه و آبدار مانند سیب، گلابی، هندوانه، هلو، زردآلو، گیلاس، انگور، انجیر تازه، کیوی و… و میوه های خشک مانند آلو بخارا، مویز و کشمش، برگه زردآلو و هلو (مصرف برخی از میوه ها با پوست در درمان یبوست کمک کننده است)
– مغزها و آجیل مانند گردو، فندق، بادام،پسته، بادام هندی
– استفاده روزانه از سالاد و کاهو همراه با یک قاشق غذاخوری سبوس گندم یا برنج به علاوه روغن زیتون
3- استفاده از دارو
استفاده از داروها و محصولات مکمل و دارویی چه شیمیایی و چه گیاهی برای درمان یبوست قطعا باید تحت نظر پزشک صورت گیرد و استفاده خودسرانه از این ترکیبات ممکن است موجب عوارض جبران ناپذیری در افراد شود.
استفاده از داروهای گیاهی در درمان یبوست میتواند اثر بخش باشد که از این گیاهان دارویی می توان به گیاه فلوس، صبر زرد(آلوئه ورا)، بارهنگ، زبان گنجشک، نارون آمریکایی،گل محمدی، گل ختمی، برگ سنا، شیرخشت، تخم شربتی، خاکشیر، عناب، شیرین بیان، کرچک (به صورت روغن کرچک. توجه شود دانه های کرچک سمی و حاوی سم ریسین هستند)، بذرکتان و اسفرزه و دانه چیا آسیاب شده و …
استفاده از سایر داروهای مسهل و ضد یبوست و ملین های حجم دهنده، محرک و اسموتیک (نرم کننده) مانند داروی بیزاکودیل به شکل قرص و شیاف ها، گلیسرین به شکل شیاف، منیزیم هیدروکساید به شکل شربت، پودر سوربیتول، پودر پلی اتیلن گلایکول، کپسول خوراکی روغن کرچک، شربت لاکتولوز، شربت پارافین خوراکی و…. راهکار دیگر درمان است.
4- استفاده از مواد غذایی پروبیوتیک
استفاده از پروبیوتیک ها به عنوان درمان کمکی اختلالات گوارشی مانند یبوست و اسهال هم کمک کننده است.
5- ورزش و ماساژ درمانی
راه درمان دیگر فعالیت بدنی و ماساژ ناحیه شکمی است. افرادی که در طول روز تحرک کمی دارند و زیاد می نشینند، معمولا دچار یبوست می شوند. بنابراین به طور منظم ورزش کنید. نیم ساعت پیاده روی روزانه و یا انجام سایر تمرینات ورزشی به برطرف شدن یبوست کمک می کند.
6- اجابت مزاج منظم
راه حل پایانی برقراری نظم برای دفع و اجابت مزاج است. اجابت مزاج هایی که فرد به علائم وقوع آن پاسخ نمیدهد و دفع خود را به تاخیر می اندازد علت اصلی یبوست هستند. پس باید به محض احساس دفع، اجابت مزاج انجام گیرد.