جهت مطالعه قسمت اول مقاله کلیک کنید
تمرینات ورزشی و مکمل های رژیم غذایی از زبان دکتر محمد رادفر
ورزشکاران به ویژه ورزشکاران حرفهای در کنار تمرینات ورزشی و رژیم غذایی، معمولا دورههای مشخص استفاده از مکملها رژیم غذایی را تجربه میکنند. از این دسته مکملها میتوان به ترکیبات پروتیین، پروتئین وی، پروتئین کازیین، کراتین، چربی سوزها، افزایش دهندههای وزن، مولتی ویتامینها، املاح، ترکیبات چربیهای غیر اشباع امگا3، اسیدهای امینه، هورمونها، استروئیدهای آنابولیک و …. اشاره کرد .
این مکمل ها به مقاصد افزایش رشد عضلانی، بهبود عملکرد ورزشی، افزایش انرژی، بهبود تمرکز، افزایش قدرت، بهبود استقامت، افزایش جریان خون عضله، کاهش درد عضلانی، زمان بهبودی سریع تر، کاهش خطر آسیب مفاصل، افزایش سلامت کلی پس از تمرینات و … مورد مصرف قرار میگیرند.
در حالت کلی به منظور به دست آوردن قدرت و ساخت عضله، مکمل لازم نیست زیرا با انجام ورزش مناسب و یک رژیم غذایی خوب، عضلات میتوانند قوی و بدون کمک مکملها رشد کنند اما به دلایل ذکر شده میتوانند مورد مصرف واقع گردند.
در رابطه با مکملها و داروهای مورد استفاده در ورزشکاران سلامت محصولات و تشخیص نیاز مصرف آنها براساس شدت و مدت تمرینات ورزشی از اهمیت ویژه ای برخوردار است زیرا تبلیغات بی اساس و غیر علمی و نیز تقلبات موجود در آنها به طرز هولناکی مصرف کنندگان را در معرض خطر قرار میدهد و ممکن است باعث آسیبهای جدی به ورزشکاران گردند.

مصرف دارو و مکمل
گروهی دیگر از مکملها و داروها در افراد لاغر و دچار کمبود وزن مورد استفاده قرار میگیرند. در افراد لاغر ابتدا باید بررسیهای لازم صورت گیرد که مشکلات دیگری از جمله مشکل کبدی، کلیوی و قلب عروق و مصرف داروهای دیگر… وجود نداشته باشد و جنبه روانشناختی بررسی شود .
این افراد دچار بی اشتهایی عصبی نباشند که در این حالت تنظیم رژیم غذایی مناسب تا حد زیادی مشکل را برطرف میکند اما در صورتی که افزایش وزن مورد انتظار ایجاد نشود یا اشتهای فرد افزایش نیافت میتوان از داروها و مکملهای اشتها آور استفاده کرد.
رفع مشکل زمینه ای ایجاد کننده بیاشتهایی و لاغری که گاها با هم ایجاد میگردد میتواند باعث افزایش وزن و اشتها گردد و پس از آن با اصلاح برنامه غذایی، افزایش تعداد وعدهها و کاهش حجم و افزایش کالری غذا و تغییر سبک زندگی وزن فرد افزایش مییابد.
بر اساس نظر دکتر محمد رادفر، متخصص تغذیه و رژیم درمانی در اصفهان در حالت کلی مکملها در افرادی که کمبود نداشته باشند باعث افزایش اشتها نمی شوند ولی در صورت فقدان یا کمبود یک ماده مغذی در بدن ممکن است با جبران آن اشتها و وزن افزایش یابد مثلا کمبود ویتامینهای گروه B و مکمل روی علایمی نظیر کم اشتهایی و بی اشتهایی را به دنبال دارد.
تجویز مکملها و داروهای اشتها آور باید زیر نظر متخصصین مربوطه باشد.
مکملهای مولتی ویتامین مینرال، مکمل املاح، پودرهای پروتئین ویتامینه، مکملهای گیاهی حاوی کاسنی، شنبلیله، یونجه، رازیانه، داروهای سیپروهپتادین، داروهای پیشگیری از بارداری، کورتونها، داروهای اعصاب (هالوپریدول، لوکساپین، کلوزاپین، کلرپرومازین، فلوفنازین، ریپریدون و کوئتیاپین)، انسولین، داروهای آنتی هیستامین، مجسترول استات، هورمون رشد، استروئیدها، هورمونهای آندروژنی (تستوسترون)، بنزودیازپینها و داروهای آرامبخش. این مکملها و داروها همراه با عوارض جانبی بوده و برخی از آنها تنها برای درمان کم وزنی و کم اشتهاییها در موارد خاص مانند بیماران سرطانی و دچار کاشکسی و بیماریهای خود ایمنی و…کاربرد دارند و نباید به صورت خودسرانه مصرف شوند.
در مجموع در رابطه با لزوم مصرف مکملها و داروها همراه با رژیمهای غذایی و ایجاد سلامت و تناسب اندام، باید نظر متخصصین تغذیه و پزشکان لحاظ گردد و از مصرف خودسرانه این ترکیبات خودداری شود زیرا ممکن است بیاطلاعی از نحوه کاربرد، عوارض جانبی، زمان و شرایط درست و متناسب مصرف، آسیبهای جبران ناپذیری را به مصرف کنندگان وارد نماید.