راههایدرمان و رژیم غذایی کبد چرب
کبد چرب به دلیل کمتحرکی، افزایش وزن و استفاده از غذاهای پرکالری، کمفیبر و غذاهای آماده با سس فراوان ایجاد میشود. همچنین داشتن حداقل فعالیتهای فیزیکی و اضافهوزن متاسفانه سبب افزایش این بیماری شده است.
در حال حاضر 30 تا 40درصد بیمارانی که به متخصصان مراجعه میکنند به نحوی کبد چرب در آنها دیده میشود. درگیری کبدی از جمله مضرات مصرف مواد غذایی نامناسب و عدم فعالیت فیزیکی با گسترش زندگی ماشینی امروز است و با وزن بیمار ارتباط مستقیم دارد. از مهمترین دلایل کبد چرب مصرف مشروبات الکلی است.
در ادامه به راه های درمان این بیماری و رژیم غذایی مناسب بیماران کبد چرب می پردازیم :
- مصرف بیشتر میوه، سبزیجات، کاهو و سالاد.
- ایجاد زندگی با فعالیت و تحرک و ورزش بیشتر برای کاهش وزن بیشتر.
- خودداری از مصرف خودسرانه دارو در هر نوع بیماری و تماس با پزشک معالج برای تجویز داروها.
- مصرف ویتامین E و C و D و مکمل های سلنیوم و روی با نظر متخصص تغذیه.
- ترک الکل، سیگار، دخانیات و قلیان که برای بدن سم هستند.
- دوری از اضطراب و نگرانی
- خودداری از مصرفمواد غذایی فریز شده و بجای آن استفاده از غذاهای آبپز یا بخارپز تازه.
- پرهیز از سس ها، سوسیس، کالباس و پیتزا.
- پرهیز از مصرف گوشتهای پرچرب مانند گوشت گاو، بره، کله پاچه، سیرابی و شیردون، پوست مرغ، کره، لبنیات و پنیر پرچرب، بستنی و خامه و سرشیر. (در برخی موارد استفاده از محصولات شیر و پنیر سویا برای جبران کمبود کلسیم شیر)
- توقف مصرف مربا، حبه قند، شکر، انواع شیرینی، کیکها، کلوچهها، آبنبات، شکلاتهای غیراستاندارد، بیسکویت و تنقلات بسته بندی شده و شور مانند چیپس و پفک، غذاهای سرخ شده و آماده.
- مصرف روغنهای گیاهی به جای روغن های جامد و هیدروژنه مانند روغن زیتون، روغن آفتابگردان، روغن بادام زمینی و روغن کنجد، روغن دانه سویا، روغن ذرت و روغن ماهی.
- خودداری از مصرف قند و شکر و نمک زیاد و به جای آن استفاده از خرما، کشمش و عسل بجای قند و شکر، و استفاده از آبلیمو، سرکه، ادویههایی مانند فلفل، زردچوبه و زیره سبز به جای نمک.
- مصرف شش وعده غذابا حجم کمبه جای سه وعده غذای سنگین
- درمان کامل بیماری های قند، بیماری چربی و فشارخون بالا.
مواد غذایی مفید برای کبد چرب
1 ) مواد غذایی که سم زدایی و تصفیه کبد را افزایش می دهند .
2 ) مواد غذایی غنی از آنتی اکسیدان
سیب ،آرتیشو ، عسل ، آلبالو ، آب لیمو ترش تازه ، چغندر ،میوه های غنی از آنتی اکسیدان( آلو ، کشمش ، زغال اخته، انواع توت ها مثل شاتوت- توت فرنگی- تمشک، انواع مرکبات مثل گریپ فروت و پرتقال و لیمو، هندوانه و طالبی و …
شاتره ،سیر و پیاز، انواع کلم مانند کلم بروکسل،کلم بروکلی، کلم قمری، گل کلم، کلم پیچ چغندر (به دلیل دارا بودن ماده بتائین باعث محافظت از کبد می شود)
گیاهان دارویی هم در سم زدایی کبد و کاهش آسیب به کبد موثر هستند مانند:
- خار مریم
- قاصدک
- چای سبز
- زنجبیل
- دارچین
- آبلیمو