تأثیر همهجانبه ورزش بر سلامتی
اثر ورزش و فعالیت بدنی روی بدن فراتر از سوزاندن کالری و تقویت عضلات و سلامت قلب و عروق و بهبود خلقوخو، و افزایش انرژی است، امروزه محققان به این نتیجه رسیدهاند که فعالیت بدنی روی ترشح هورمونها اثرگذار است و متعاقباً از این طریق عملکرد بدن را تحت تأثیر قرار میدهد.
عملکردهایی نظیر مدیریت استرس، تنظیم انسولین و سایر هورمونها، و حتی خطر سرطان پستان. پژوهشهای اخیر حاکی از آناند که فعالیت بدنی منظم میتواند اشتها را بهبود بخشیده و کالری دریافتی را کاهش دهد.
تحقیقاتی که در این زمینه صورت گرفتهاند بیان میکنند که افرادی که حداقل پنج جلسه 30 دقیقهای در هفته ورزش میکنند، بیشتر از افرادی که ورزش نمیکنند به مصرف میوهها و سبزیها تمایل پیدا میکنند.
دو دلیل اصلی برای این موضوع وجود دارد. دلیل اول اینکه ورزش منظم و سالم غذا خوردن هردو به هدف یکسانی منتهی میشوند که همان سلامت عمومی است بنابراین هرکدام از اینها میتواند موجب تقویت دیگری شود.
و دلیل دوم اینکه وقتی ورزش کردن تبدیل به عادت شود، ازآنپس مغز به دنبال یافتن راههای جدید برای داشتن احساس بهتر در زندگی میگردد.
بیشتر بخوانید : با افزایش ضربان قلب خوش اندام شوید …
تأثیر فعالیت بدنی بر انتخاب غذای سالم
در پژوهشی که روی افرادی که سبک زندگی بدون تحرک داشتند انجام شد، مشاهده شد پس از 15 هفته ورزش منظم، بدون آنکه از آنها خواسته شود، شروع به انتخاب غذاهای سالمتر نمودند.
به عبارت دیگر پس از آن که این افراد ورزش را به طور قاعده مند وارد برنامه زندگی خود نمودند ، انتخاب های غذایی شان ناخودآگاه بهبود یافت ، به این معنی که تمایل بیشتری به مصرف سبزیجات و میوهها و گوشت های کم چرب نشان داده و از مصرف غذاهای سرخشده ، نوشیدنیهای گازدار و سایر غذاهای ناسالم پرهیز میکردند.
نکته جالب توجه این است که اصلاً از افراد شرکت کننده در پژوهش درخواست نشده بود که رژیم غذاییشان را تغییر دهند، اما پس از چند هفته ورزش خود به خود به مصرف غذاهای سالم گرایش پیدا کردند.
این در حالی است که گروهی از شرکت کنندگان در پژوهش که به طور منظـم به ورزش کردن پایبند نماندند تغییری در عادات غذاییشان ایجاد نشد.
راهکارهایی جهت اصلاح عادات غذایی
برای اصلاح هر عادت نادرست بهتر است با قدمهای کوچک شروع کنید. به طور مثال برای اصلاح عادات غذایی پیشنهاد میشود کارهای سادهای که در ادامه به آنها اشاره میشود را انجام دهید :
- هر روزتان را با یک صبحانه سالم و مغذی آغاز کنید.
- هر شب خواب کافی داشته باشید چراکه خستگی و کمخوابی میتواند منجر به پرخوری گردد.
- هنگام غذا خوردن در یک مکان آرام و بهدوراز عوامل پرتکننده حواس بنشینید.
- غذایتان را در کنار همسر یا خانواده میل نمایید.
- زمانی غذا بخورید که واقعاً گرسنه باشید، آهسته غذایتان را میل کنید و برای بار دوم بشقابتان را پر نکنید.
- مقدار غذایی که همیشه میخوردید را تنها 20درصد کاهش دهید.
- از لبنیات کمچرب استفاده نمایید.
- از نانهای تهیه شده از غلات کامل و سبوسدار استفاده کنید.
- از میان وعدههای مغذی و سالم استفاده کنید.
- تا حد ممکن مصرف روغن را کاهش دهید، مثلاً روغن کمی را کف ماهیتابه بمالید.
- روشهای متنوع پخت را امتحان کنید. روشهایی نظیر گریل کردن، کباب کردن، آبپز کردن، و استفاده از فر.
- بیشتر آب بنوشید و نوشیدنیهای حاوی شکر را حذف کنید.
- حتماً در کنار هر وعده از سبزیها و یا سالاد استفاده کنید و بهجای سسهای پرچرب از انواع چاشنیها مثل سرکه، آبلیمو و …. استفاده نمایید.