دلایل اضافه وزن یا وزنگیری بیش از حد
برای کنترل وزن بارداری ، میزان وزنگیری مناسب در بارداری برای هر مادر متفاوت است و بر این اساس که شما با چاقی، اضافه وزن، تناسب وزن یا لاغری وارد بارداری شده باشید، متفاوت خواهد بود.
در صورتی که مادر باردار بیشتر از حد مجاز خود وزن گرفته است، پزشک باید علتهای اضافه وزن مادر پیش از بارداری یا وزنگیری بیش از حد او در بارداری را با دقت بررسی کند و بر اساس آن به مادر مشاوره بدهد.
یکی از عمدهترین علتهای اضافه وزن یا وزنگیری بیش از حد در بارداری، عادتهای غذایی نامناسب مادر است. مصرف بیش از حد منابع قندی و نشاستهای مانند برنج، نان، ماکارونی یا سیبزمینی و همچنین مصرف زیاد غذاهای چرب و سرخشده، چیپس، سیبزمینی سرخشده، غذاهای حاضری و فستفود میتواند باعث افزایش وزن سریع زن باردار شود.
همچنین مصرف بیش از اندازۀ نوشیدنیهای قندی مانند نوشابه یا آبمیوههای مصنوعی که قند زیادی دارند یا مصرف شکلات و شیرینی نیز میتواند باعث اضافه وزن مادر پیش از بارداری یا وزنگیری بیش از حد او در دوران بارداری شود.
در کنار عادتهای غذایی زیاد، کمتحرکی و نداشتن فعالیت جسمانی کافی نیز میتواند باعث افزایش اضافه وزن مادر شود. اگرچه برخی از بیماریها یا اختلالات مانند دیابت نیز میتواند در افزایش وزن مادر نقش داشته باشد.
در هر صورت اگر شاخص تودۀ بدنی یا bmi شما بیشتر از ۲۵ است و قصد بارداری دارید یا باردار هستید، بهتر است برای مشاوره در مورد کنترل وزن مناسب در دوران بارداری به پزشک مراجعه کنید.
پزشک با بررسی وضعیت جسمی و رفتارهای غذایی شما، نکتههای لازم برای کنترل وزن و وزنگیری مناسب در دوران بارداری را به شما گوشزد خواهد کرد.
بیشتر بخوانید : اصول تنظیم برنامه غذایی

کنترل وزن بارداری
برای هر خانم باردار بر حسب وزنی که دارد، مقداری افزایش وزن توصیه شده است . اینگونه نیست که این افزایش وزن برای همه خانم های باردار به یک اندازه باشد .
خانم های بارداری که وزن کمی دارند باید حدود 18 کیلوگرم وزن طی دوران بارداریاضافه کنند . اما اضافه وزن خانم ها با وزن متوسط در دوران بارداری باید 11تا 16 کیلوگرم باشد و زنان بارداری که اضافه وزن دارند باید 6 و 8 تا 11 کیلوگرم وزن اضافه کنند.خانم های بارداری که اضافه وزن دارند نباید درطی دوران بارداری وزن خود را کم کنند .
این اقدام سبب آسیب های زیادی به جنین می شود. اضافه شدن وزن در دوران بارداری باید به صورت مرتب صورت بگیرد و به همین دلیل پزشک متخصص زنان خانم باردار را در هر بار چکاپ وزن می کند. کاهش یا اضافه شدن ناگهانی وزن در بارداری طبیعی نیست اما در هیچ شرایطی مادر نباید سرخود به گرفتن رژیم اقدام کند.