بیماران دیالیزی باید به چه نکاتی توجه کنند ؟

بیماران دیالیزی

نکات قابل توجه برای بیماران دیالیزی

نکاتی که در ادامه این مطب ذکر می شود جهت بهبود کیفیت زندگی بیماران دیالیزی می باشد که با رعایت آنها عوارض و خطرات بیماری کلیوی خود را کاهش دهند . 

مصرف آب

یک فرد همودیالیزی به دلیل عدم کارکرد کلیه ها، ادرار تولید نمی کند یا میزان ادرار وی بسیار اندک است. از این رو لازم است بیماران دیالیزی از میزان ادرارش بطور دقیق

باخبر باشد .

به عنوان مثال اگر فرد دیالیزی روزانه در 24ساعت 1500 سی سی ادرار دارد، باید روزانه 1500  بیشتر آب ننوشد، یا اگر میزان ادرار وی کمتر از 1000 سی سی است، میزان مصرف آب نیز باید در وی بین 800تا1200 سی سی باشد.

مصرف بیش از این مقدار آب سیستم قلبی عروقی را مختل می کند و سبب بهم خوردن وضعیت عمومی بدن می شود.


مصرف نمک

فرد دیالیزی می بایست مصرف نمک را در روز به کمتر از 1تا 5/1 گرم کاهش دهد. این میزان نمک هم در غذاهای عادی همچون نان و  برنج  وجود دارد،ازاین رو نمک را به غذای فرد دیالیزی اضافه نکنید.


مصرف میوه جات

 میوه های حاوی پتاسیم همچون موز، هندوانه، گوجه فرنگی، کیوی و آناناس می توانند پتاسیم فرد دیالیزی را بالا ببرند و او را درمعرض عارضه بسیار کشنده ایست قلبی قرار دهند.

از این رو سعی شود در مصرف این گونه میوه ها تا حدامکان پرهیز گردد. میوه های مناسب برای بیماران دیالیزی خیار و سیب است.


مصرف گوشت د ربیماران دیالیزی

یک فرد دیالیزی روزانه به 12 گرم پروتئین به ازای هر کیلوگرم وزن بدن خود نیاز دارد. از این رو اگر فردی 70کیلوگرم وزن دارد،باید روزانه 100تا150 گرم گوشت سفید بدون چربی و استخوان مصرف کند.


مصرف چربی

هم اکنون علت 50درصد مرگ افراد دیالیزی ابتلا به بیماری های قلبی عروقی متاثر از چربی بالاست. از این رو روغن های مصرفی فرد دیالیزی می بایست از چربی های گیاهی حاوی چربی امگا3 باشد.

همچنین این نکته فراموش نشود که هر فرد دیالیزی روزانه به بیشتر از 30 الی 35 کیلو کالری به ازای هر کیلوگرم وزنش نیاز داد، از این رو انرژی بیشتر مصرف نکند و چربی مصرفی خود را نیز براساس همین میزان کالری غذایی تنظیم کند.


بیماران دیالیزی باید به چه نکاتی توجه کنند ؟
بیماران دیالیزی باید به چه نکاتی توجه کنند ؟

رژیم مناسب بیماران دیالیزی

بیشتر بیماران استفاده کننده از دستگاههای دیالیز معمولا هفته ای سه بار برای دفع سموم بدن به مرکز درمانی که خدمات دیالیز ارائه می دهد،مراجعه می کنند و این گروه از بیماران باید علاوه بر اینکه فرایند درمان خود را قطع نکنند از الگوهای غذایی خاصی نیز استفاده کنند.

درباره بهترین رژیم غذایی برای بیماران دیالیزی تاکید می کند:

رژیم غذایی یک بیمار دیالیزی باید یک رژیم غذایی کم چرب،کم نمک و کم پروتئین باشد. مثلا یک بیمار دیالیزی باید تاحد امکان از گوشت قرمز کمتر استفاده کند،در غذاهای خود تاجایی که می تواند از نمک استفاده نکرده و از مصرف حبوبات نیز خودداری کند.

نقش ورزش در بهبود بیماران دیالیزی

ورزش را ترک نکنید. شاید کمتر بیماری ای را بتوان نام برد که در آن ورزش کردن موجب حاد شدن بیماری شود . داشتن تحرک ونشاط،علاوه بر این که از نظر جسمی به بهبود بیماری ها کمک می کند، در ارتقای روحیه فرد بیمار نیز تاثیر شگرفی دارد .

بیماری دیالیز نیز از این موضوع مستثنی نیست و بیماران دیالیزی هم با رعایت برخی نکات ایمنی می توانند به ورزش مورد علاقه خود بپردازند . ورزش کردن برای بیمار دیالیزی ممنوع نیست ، بلکه این گروه از بیماران هم می توانند ورزش کنند، فقط باید مراقب باشند که از انجام ورزش های سنگین امتناع کنند و ورزش های معمولی و سبک را انجام دهند.

مراقب دیابت و فشارخون باشید

 سن و جنسیت ، دوعاملی است که معمولا بر بسیاری از بیماری ها تاثیر مستقیم می گذارد در بیماران مبتلا به بیماری های مزمن کلیه که از دیالیز استفاده می کنند ، نوع جنسیت بیمار ربطی به بروز بیماری ندارد  ،اما احتمال دارد با افزایش سن، میزان ابتلای افراد به بیماری های مزمن کلیه افزایش یابد.

چون بیماری هایی مثل دیابت و فشارخون ،درسنین بالاتر شایع تر است و این دو بیماری هم می تواند عوارض کلیوی درپی داشته باشد،بنابراین همه افراد باید مراقب قند و فشارخون خود باشند.


بیشتر بخوانید : تغذیه افراد دیابتی ( خوراکی های مفید )


تماس با ما

error: Content is protected !!
تما حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به دکتر محمد رادفر می باشد.

طراحی ، بهینه سازی سایت و سئو اصفهان توسط دیجیتال مارکتینگ کلینیک24